Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Svetovna premiera v Parizu

Opel adam

Avtor prispevka: Volan
Povsem novi adam, majhen, moden Oplov urbani avtomobil bo v Parizu ob svetovni premieri na “Mondial de l’Automobile” (od 29. septembra do 14. oktobra), ob predstavitvi njegovega potenciala virtualno neomejenih možnosti individualnih izvedb, k sebi obračal številne glave. Veliko različnih adamov številnih izvedb bo na ogled na Oplovem razstavnem prostoru (hala 5.2, razstavni prostor 501). Gre za izjemen prikaz najrazličnejših izvedb in možnosti osebnega izbora opreme. Obiskovalcem je omogočeno neposredno spoznati številne inovativne rešitve individualnih izvedb, z rešitvami Oplovih oblikovalcev in inženirjev - od obloge stropa, svetlečega ozadja merilnikov do barvnih vstavkov na kolesih. Poleg adamov na razstavnem prostoru omogoča prikaz interaktivne konfiguracije obiskovalcem spoznati dodatne možnosti individualiziranja in zasnove njihovega lastnega adama, skladnega z osebnim okusom in individualnimi potrebami.
Svetovna premiera v Parizu
Foto: Opel
29. 9. 2012 ob 22:54
Komentarjev: 0

S povsem novim adamom vstopa Opel v rastoči segment A, kjer je vodilo modnost. Z le 3,7 metra v dolžino (širina 1,72 metra brez vzvratnih zunanjih ogledal) je opel adam okreten in poskočen trivratni avtomobil, idealen za urbani prostor s pravšnjo dinamiko tudi za vožnjo izven mesta. Navznoter ponuja adam udobno namestitev štirim potnikom, ki so ob nenavadno veliki prostornosti za majhen avtomobil deležni marsičesa v premijskem slogu.

Navzven združuje močan izstopajoč dizajn s potencialno neomejenimi možnostmi izvedb, kar sleherni avtomobil naredi izviren. Opel adam prav tako združuje premijske tehnologije višjih segmentov, vključno z novim IntelliLink informativno zabavnim sistemom, ki uporabnike pametnih telefonov (Android in Apple iOS) povezuje z avtomobilom in omogoča izbiro na internetni povezavi delujočih aplikacij v avtomobilu. Sistem pomoči pri parkiranju nove generacije Park Assist samodejno parkira avtomobil. Servo ojačevalnik volana z možnostjo mestnega načina delovanja CITY mode, vključi se ga s tako imenovanim “rahlim dotikom”, prav tako poskrbi, da je za adam urbani prostor naravno okolje.

“Zelo smo navdušeni nad adamom. Ponuja namreč izjemno mešanico osebnosti, okretne in sodobne mobilnosti ter občutka svobode. Lovi duh mladih voznikov in tistih, ki so mladi po srcu, ” pravi prvi mož Oplovega vodstva Thomas Sedran. “Vso to čustveno privlačnost združujemo z najboljšim nemškega inženirstva in kakovosti. Zato smo prepričani da bo adam velika uspešnica, takosedaj tukaj v Parizu, kot še dolgo za tem. ”

Modni adam zaokroža Oplovo ponudbo v segmentu A v vlogi petvratne Agile, avtomobilom velike funkcionalnosti in uporabnosti. Adam nagovarja predvsem urbane uporabnike, ki sledijo sodobnim trendom in se ozirajo za avtomobili, ki izražajo njihov osebni slog. Strokovnjaki prav tem delu segmenta, z izrazitim izpostavljanjem sodobnega življenjskega sloga, napovedujejo v naslednjih letih stalno rast. Cene Opel adama bodo objavljene v času pariškega avtomobilskega salona, sočasno z uradnim začetkom sprejemanja naročil zanj (na voljo za nekatere države). Adam bo v prodajne salone pripeljal v začetku leta 2013.

 

Zabaven ob vožnji po mestnih ulicah in podeželskih cestah

S tremi učinkovitimi motorji in s podvozjem okretne dinamike adam ni doma le na mestnih ulicah, marveč tudi na podeželskih cestah.

Ob začetku prodaje bo adam na voljo s tremi bencinskimi motorji (1.2 51 kW/70 KM, 1.4 64 kW/87 KM in 1.4 74 kW/100 KM) s petstopenjskim ročnim menjalnikom, z največjimi hitrostmi vožnje do 185 km/h. Vsi pogonski sklopi so na voljo s paketom tehnologij ecoFLEX, vključno s tehnologijo Start/Stop. Z zelo omejeno porabo goriva 5 l/100 km in povprečnim izpustom CO2 118 g/km je ADAM nadvse gospodaren in učinkovit urbani avtomobil.

Kasneje bo motorno ponudbo adam dopolnil majhen bencinski motor nove generacije, z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom, ki bo še povečal učinkovitost in zmogljivosti. Novemu motorju bo namenjen povsem novi šeststopenjski ročni menjalnik.

Adam je deležem številnih prednosti natančnega podvozja s kompaktno medosno razdaljo 2311 mm. Podvozje združuje presenetljivo široka koloteka, spredaj 1485 mm, zadaj 1478 mm, ki adamu zagotavljajo izjemno suvereno lego na cestišču in vrhunsko stabilnost. Sprednji kolesi sta vpeti preko vzmetnih nog MacPherson. Zadaj je nameščena poltoga vzvojna prema. Ob izvedbah s 15 do 18-palčnimi kolesi so tiste s kolesi velikosti 17 in 18 palcev serijsko opremljene z odzivnim podvozjem izvedbe Sports s posebej natančnim in odzivnim volanom. Športno podvozje je na voljo tudi s 16-palčnimi kolesi. Električni servo ojačevalnik volana EPS združuje tudi način delovanja CITY, ki ob preprosti vključitvi poveča stopnjo pomoči pri manjših hitrostih vožnje, kar je še posebej dobrodošlo pri parkiranju. Dovršen sistem ESP zadnjega rodu je prav tako del serijske opreme adamavin je oplemeniten s podsistemom pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Start Assist).

Druga generacija sistema Park Assist zazna prostor za parkiranje. Opel adam se tako postavlja tudi s samodejnim parkiranjem, kar vsekakor dodatno izpostavi njegovo urbanost.

 

Vpadljiva zunanjost z ikonično silhueto in notranjostjo premijskega duha

Adamudejanja Oplovo velikokrat nagrajeno filozofijo “kiparske umetnosti združene z nemško natančnostjo” v modnem delu segmenta A. V nasprotju s tekmeci je adam resnično inovativen in zamenjuje trend retro dizajna z izstopajočo izvirnostjo podobe.

Adam preseneča s posebno “plavajočo” streho, z dvobarvno izvedbo vizualno ločene od ostale zunanjosti. Značka z imenom modela je - drugače kot pri ostalih avtomobilih -nameščena na koncu kromirane obrobe bočnih šip na zadnjem stebričku strehe. Tako kot marsikaj drugega tudi to zagotavlja zunanjosti avtomobila posebno privlačnost. Na široki maski motorja adama prevladuje kromirana prečka v obliki krila z vtisnjenim znakom Opla, tako kot je bilo prvič uporabljeno pri novi ponudbi astre. Boka označuje prepoznaven Oplov oblikovni rez na spodnjem delu vrat in značilen oster val okrog kljuke vrat, ki spominja na astro GTC. Sprednje luči združujejo tudi tipične Oplove dnevne luči DRL (Daytime Running Lights). Prvič v segmentu A so sprednje in zadnje luči opremljene z energetsko varčno LED tehnologijo.

Dizajn notranjosti adamaizpolnjuje obljubo vzdušja višjih razredov, ki jo nakazuje zunanjost: slogovno skladen, s premijskimi izvedbami navdahnjen prostor je izjemno prostoren za majhen avtomobil. S harmoničnimi površinami in elegantno tekočimi potezami, primerljivimi z večjimi avtomobili znamke kot so Astra, Meriva in Insignia, udejanja adamu veljavljeno filozofijo znamke z najnovejšo in najmanjšo izvedbo. Ekskluzivno adamova izvedba okroglih merilnikov v kronografskem slogu s kromiranimi obrobami, dodatno izpostavlja športno natančen slog.

 

Preprosto enkraten – virtualno noben adam ni enak drugemu

 

Novi Opel ADAM priteguje pozornost nase na pariškem salonu ne le z izjemnim dizajnom, marveč tudi z virtualno neomejenimi možnostmi izvedb. Zahvaljujoč široki ponudbi barv zunanjosti, bogate izbire različnih platišč in številnih izvedb ter opreme notranjosti, vključno z oblogami različnih dekorjev, različne ambientalne osvetlitve in stropa je Opel adam prvak individualnosti. Zato virtualno noben ADAM ne zgleda tako kot drugi, kar pomeni da je sleherni izviren in preprosto edinstven.

Namesto običajnega stopnjevanja opremljenosti uveljavlja adam tri različne izvedbe označene s tremi besedami za “vzdušje”. To je osnova, v bistvu prva raven individualizacije. Adam jamje izstopajoča, privlačna izvedba za poznavalce mode. Adam je elegantna in slogovno skladna, namenjena ljudem rafiniranega okusa. Adam slam je dokaj možata, športna, svojevrstna ulična izvedba. Naslednjo stopnjo osebnih izvedb omogočajo kupcem trije paketi dodatne opremljenosti, prav tako poimenovani s tremi različnimi besedami. Tako so lahko adam jam, adam glam in adam slam nadalje izostreni in ukrojeni po individualnem okusu z belo in črno izvedbo “Two Tone”, razposajenim paketom “Twisted”  in izstopajočim “Extreme”. Za zunanjost lahko kupci izberejo v širokem spektru 12 barv karoserije z izvirnimi poimenovanji kot so “I’ll be Black”, “Papa don’t Peach”, “Purple Fiction”, “James Blonde”, “Saturday White fever” in “Buzz Lightgreen”, ki so še posebej prepoznavna za ljubitelje filmov. Z vsako barvo karoserije se ujema tudi individualiziran ključ. Torej, tudi če je lastnik parkiral svojega adama, zelo izvirnen in oseben del avtomobila še vedno ostane z njim.

Streha adamaje lahko enake barve kot ostala zunanjost. A so za posebno poudarjanje kontrastnega učinka na voljo tri barve, ki jih je mogoče povezovati z vsemi drugimi barvami zunanjosti. To so svetleča “I’ll be black”, svetla krem barva “White my Fire” in bogato temna “Men in Brown”. Nadaljnjo personalizacijo omogočajo trije različni paketi nalepk, ki se jih namesti na ohišja zunanjih vzvratnih ogledal ter drugje na bokih in zadnjem delu.

Gledano v celoti je za adam na voljo 31 izvedb koles s platišči različnih barv, velikosti od 15 do 18 palcev. Tudi po tem, ko bodo kupci prevzeli svoj adam, bo mogoče nekatera 18-palčna platišča dopolniti z vstavki novih barv za dodatno individualizacijo izvedbe. Na voljo je veliko različnih setov barvnih vstavkov, ki jih je preprosto namestiti na petkraka platišča. Barve je mogoče individualno kombinirati skladno z osebnim okusom. Noben drug avtomobil ni na voljo s tovrstnimi vstavki.

 

Izvirna in sveža notranjost z osvetljenim dekorjem

Tudi za notranjost je na voljo izjemno veliko možnosti osebnih izvedb z dekorativnimi oblogami armaturne plošče in vrat. Omisliti si jih je mogoče v številnih različnih barvah, v šestih posebnih barvnih izvedbah in dveh barvnih odtenkih. Nove panele za zamenjavo je mogoče naročiti ločeno, kar omogoča nenehno osebnostno spreminjanje avtomobila. Skladno s spreminjanjem okusa lastnika, ali ob zamenjavi lastništva. Med dekorji je na voljo tudi izvirna in edinstvena izvedba z osvetlitvijo ozadja z diodami LED, ki ustvarja posebno svetlečo podobo, nekaj posebnega v celotni avtomobilski industriji.

Ta ekskluzivni dizajnerski element je na voljo v kombinaciji z ambientalno osvetlitvijo odlagalnega prostora v vratih, armaturne plošče in prostora okrog nog. V ponudbi ambientalne osvetlitve, ki se sproža s preprostim pritiskom na stikalo je sedem različnih barv s katerimi se ustvarijo različna vzdušja in še enkrat več izpostavi izjemnost različnih možnosti osebnostne zasnove adama.

Tudi strop notranjosti je lahko izveden povsem osebnostno, skladno z najrazličnejšimi okusi in merili. Na voljo so številne možnosti, od velikega strešnega okna, ki notranjost adama napolni z naravno svetlobo, vse tja do osvetlitve z več kot 60 diodami LED za vzdušje zvezdnatega nočnega neba. Ob tem si je mogoče omisliti še tri različne možnosti. Odtisnjene motive oblakov, jesenskih listov ali šahovnice.

 

Kreativni paketi opreme vdahnejo adamu dodatno privlačnost

Ob številnih različnih dekorjih in barvah je na voljo še šest posebnih paketov opreme, ki adama oplemenitijo s posebnimi tehnologijami in izvirnimi dodatki podobe notranjosti in zunanjosti.

Kdor si zaželi posebej športnega adama se lahko odloči za OPC Line Pack s športno agresivnimi odbijači in spojlerji. Kdor stavi na večjo vidnost si lahko omisli paket opreme Sight & Light, v katerega sodijo napredni varnostni sistemi kot je sistem brisalnikov, ki samodejno prilagajajo delovanje intenzivnosti padavin.

 

IntelliLink vnaša dom in prijatelje v opel adam

Oplov najnovejši informacijsko zabavni sistem bo premierno uporabljen v adamu s čemer bo novinec eden izmed najbolje omreženih in povezanih avtomobilov na trgu. IntelliLink uporabniku s prenosom zmožnosti njegovega pametnega telefona v avtomobil zagotavlja izjemno raven uporabnosti in prilagodljivosti. IntelliLinks namreč vnaša uporabniku v avtomobil z osebno prilagojenimi vsebinami in načini delovanja domače okolje, prijatelje ter zabavo po lastnem izboru. S tem je adam oseben in poseben v tolikšni meri, kot osebne vsebine na pametnem telefonu, kar je povsem v skladu z njegovo največjo prilagodljivostjo med Oplovimi avtomobili v celoti. Toda prednosti IntelliLinka niso omejene le na to: tovrstni sistem deluje v povezavi tako s pametnimi telefoni operacijskega sistema Android, kot Apple iOS.

Oplov informacijsko zabavni sistem IntelliLinks prenese vsebine shranjene v pametnih telefonih na sedempalčni, visokoresolucijski, popolnoma barvni zaslon z upravljanjem na dotik. Sistem omogoča povezovanje preko USB ali Bluetooth povezave za shranjene vsebine, vključno s tistimi na MP3 predvajalnikih, iPod, iPad in podobno. Tako lahko uporabnik adama kjerkoli in kadarkoli posluša lasten izbor glasbe. To pomeni, da delujejo pametni telefoni v sistemu kot trdi diski v drugih informacijsko zabavnih sistemih.

IntelliLinks je z najnovejšimi tehnologijami intuitiven za uporabo in ponuja voznikom resnično uporabne rešitve. Omogoča telefonske klice brez izbiranja številk. Voznik preprosto izbere ime v imeniku, sproži funkcijo klica in za pogovor uporablja zvočnike v vozilu. Osebne zbirke glasbe, galerije fotografij, telefonski imeniki ter ostali shranjeni podatki in zabavne vsebine različnih oblik so tako, kar se da preprosto shranjeni za uporabo v vozilu. Video vsebine in fotografije si je mogoče v adamu ogledati le ob mirovanju.

Aplikacije, ki jih je mogoče naložiti preko interneta, so kompatibilne z operacijskimi sistemi Android in Apple iOS. Tako je na primer app navigacijski sistem mogoče sneti v obliki zemljevida za vzhodno in zahodno Evropo.  Po tem, ko je aplikacija prenesena ostane shranjena na pametnem telefonu za vedno. Tako vozniki adama preprosto nadaljujejo z uporabo navigacijskega sistema tudi po tem, ko so parkirali avtomobil in se naprej odpravili s kolesom ali peš.

Druga uporabna aplikacija, ki bo na voljo za IntelliLink je Stitcher - globalni sistem internetnega radia, ki omogoča uporabnikom poslušanje programa v živo, oziroma s časovnim zamikom. Po tem, ko bo Stitcher naložen na pametni telefon bo lastniku adama preko IntelliLinkovega zaslona na dotik dostopnih več kot 10.000 tako imenovanih podcast vsebin in radijskih postaj na vseh koncih sveta.

Radio AM/FM je mogoče povezati z digitalno radijsko ponudbo DAB, ki prav tako odločno obogati izbiro programov. Tisti, ki bi želeli v adamu zvok najvišje kakovostne ravni lahko sežejo po zvočnem sistemu znamke Infinity z osmimi zvočniki.

 

Fleksibilnost urbane mobilnosti – Opel adam s FlexFix nosilcem koles

Adam je deležen tudi prednosti sistema, ki urbani mobilnosti daje posebej kul razsežnost velike preprostosti uporabe. Obiskovalci Oplovega razstavnega prostora na Mondial de l'Automobile lahko to spoznajo, ob ostalih izvirnih rešitvah, tudi s popolnoma integriranim nosilcem koles FlexFix, ki je na voljo kot dodatne oprema. Ta domiselna rešitev ostaja ekskluzivno Oplova in zagotavlja lastnikom adama, da se popolnoma vključijo v sodobno urbano mobilnost, za volanom avtomobila ali na kolesu. Nosilec koles FlexFix zmore lastnikom adama uspešno pomagati pri preseganju stresnosti gneče urbanega življenja. Nosilec namreč omogoča povsem spontano uporabo kolesa, glede na trenutne želje in ob upoštevanju vremena, razmer v prometu in okolja.

Nosilec koles FlexFix je integriran v zadnji odbijač in je tako vedno na voljo. Ročno nastavljiv je posebej preprost za uporabo, brez slehernega orodja in pripomočkov. Ko ni v uporabi je skorajda neopazno potisnjen v zadnji odbijač. Nosilec adama s ključavnico je mogoče obremeniti s 30 kg, kar omogoča tudi prevoz e-koles. Poseben adapter omogoča namestitev dodatnega kolesa, oziroma dodatno obremenitev 20 kg. Z njim postane FlexFix prilagodljiva rešitev, ki si jo je mogoče deliti v dvoje.

Zahvaljujoč nizki nakladalni višini je mogoče kolo preprosto vpeti na trden in do uporabnika prijazen nosilec na vzdolžnih nosilcih na zadnjem delu vozila. Varno vpetje kolesa pred vožnjo je tako ergonomično in prijazno do hrbta, povsem drugačno od strešnih nosilcev koles, pri katerih je potrebno kolesa dvigniti na streho, nad glavo. Tudi, ko je na njemu kolo, oziroma dve kolesi, je možen odklon nosilca, tako da se vrata prtljažnika adama odprejo brez težav in je omogočen preprost dostop v prtljažnik. Na nosilec FlexFix je mogoče namestiti tudi tipala radarskega pomagala za parkiranje in s tem odpraviti možnosti praskanja, oziroma udarcev ob parkiranju.

S sistemom FlexFix se lahko vsi, ki jih navdušuje vožnja s kolesom odpeljejo kadarkoli kamorkoli, ne le v urbanih okoljih. Še posebej na podeželje ob koncu tedna. Nosilec FlexFix je že na voljo pri številnih izvedenkah avtomobilov celotne Oplove ponudbe. Ob tem je Opel edini ponudnik avtomobilov, ki ima v ponudbi tovrstni nosilec za dodatno povečanje adamove že tako velike zmožnosti prilagajanja slehernemu osebnemu okusu in življenjskem slogu.

 

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 23. 1. 2022
Januar 2022
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
27282930310102
03040506070809
101112  domača premiera - mitsubishi eclipse cross PHEV
13141516
1718  domača premiera - kia sportage
1920  domača premiera - volkswagen taigo
212223
2425  domača premiera - cupra born
262728  domača premiera - peugeot 308
2930

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
renault clio 433
renault captur 208
peugeot 2008 203
volkswagen T-cross 116
škoda octavia 80

Podatki veljajo za oktober 2021.

Letos je bilo v SLO prodanih 47.319 novih avtov.

Anketa
Kakšen pogon bo imel tvoj naslednji avto?
986Klasični, na notranje izgorevanje 985Električni 984Priključnohibridni 983Hibridni 982Blagohibridni


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 meseci  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 3 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 4 meseci  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 4 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 5 meseci  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 6 meseci  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 7 meseci  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 8 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 1 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 1 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 1 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 1 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 1 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 1 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 1 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 1 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 1 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 1 leti  | 
Poslovni avto leta 2020 To so zmagovalci pred 1 leti  |