To je bil model Series II Cuthbertson, land roverji pa so prvič videli blato in kamenje leta 1948, kar pomeni, da so drugi najstarejši terenci v zgodovini. Za jeepi, seveda.
Lahko bi rekli tudi, da so izumili prvi 'monster truck' 30 let pred vsemi ostalimi. Britanska komisija za pogozdovanje je hotela avto, ki premaga vsako blato in kamen in pri Land Roverju so jim z veseljem ugodili. Potem so delali takšne stvari, kot je bil 101 Forward Vehicle, prvotno zasnovan za vleko havbic, proti katerim so hummerji izgledali kot igračke. Ime forward pa zato, ker je voznik sedel pred sprednjimi kolesi.
In kot zanimivost, čisto prvi land rover je imel volan na sredini. Prvič, da jim ni bilo treba delati dveh verzij za različne trge, in zato, ker terenski avto pač ne sme biti kompliciran. Kot traktor.
Ni čudno, da so kar dve desetletji dominirali na superzahtevnem off-road izzivu Camel Trophy. Ves ta DNK pa počasi, ampak zanesljivo prihaja tudi do njihovih aktualnih modelov, recimo do zadnjega discoveryja sport, zato je večina cestic mala malica tudi za njihove najmanj terenske modele. Kljub temu da sem bil namenjen do Reteč (blizu Škofje Loke), do kamor pelje urejena asfaltirana cesta, je bil takrat dan, ko sem ignoriral asfalt.
Vesna Čarman.jpg)
Gostilna in vinoteka Danilo je gorenjski predstavnik v elitnem klubu Jeunes Restaurateurs d'Europe, kjer mladi gostinci po svetu ponujajo najboljšo kulinariko. Gašper Čarman, sicer sin odlične kuharice Vesne, s svojo vinoteko skrbi tudi za poznavalce in ljubitelje vina, zato bo razvajanje za vaša čutila pri njih vedno na najvišjem nivoju.
Avtomobilisti moramo ves čas trenirati, da smo dobri za volanom, enako dokazuje Vesna v kuhinji, kjer je prav tako potrebno slediti trendom, hkrati pa zgodbo graditi na izročilu domačega okolja. Gostilna je dobila ime po njenem očetu, danes pa lahko tam poskusite odlične tradicionalne jedi z veliko domišljije. Na primer pozdrav iz kuhinje - prosena kaša s špinačo ter mesni praline. Ali pa koprivna juha s tortelinom, polnjenim s kunčjimi jetri, ki se odlično poda letnemu času. Loška mešta s črnimi istrskimi tartufi je njihova najbolj priznana in verjetno poznana jed, ki jo pač morate poskusiti, medtem ko boste v jagenjčkovem fileju zelo uživali tudi tisti, ki jagenjčka običajno ne naročite. Postrežen je bil s šahovnico ratatouilla in gorgonzolinega pireja, okrašen pa z jagenjčkovim priželjcem. Za konec sem dobil korenčkov biskvit, karamelno-vanilijev mus in limonin sladoled, posut z drobljenimi mandlji, vse skupaj pa lahko spremljajo odlična vina, ki jih bo za vas izbrala Gašperjeva sestra Nina. Ja, glede vin se lahko le prepustite poznavalcem v Gostilni Danilo, za 5-hodni meni pa boste odšteli 35 EUR.
Odlična ideja za postanek na poti v hribčke ali pa samo za razvajanje vaših želodčkov bo verjetno vedno dobrodošla.