Nekdanja pomembna konjušnica leži zelo blizu nekoč glavne ceste naprej proti severu, zato morate danes malo prej zapeljati na izvoz Brezje, če prihajate iz južne smeri. Vila Podvin je že sama po sebi atrakcija, ponosni so na vse slovensko, veliko izdelkov domačih rok boste videli v njej, celo slovenska ustava je bila napisana tam, ampak najpomembnejša 'atrakcija' za Volan gurman je bila tokrat oseba z imenom Uroš.
Uroš Štefelin namreč poleg razvajanja svojih gostov tudi uči tiste, ki ne znamo kuhati, celo otroke, in prireja tematske večere. Vsako prvo soboto v mesecu tam organizirajo še Podvinsko tržnico, obiskovalci pa imajo potem možnost kosila v Vili Podvin iz predstavljenih sestavin na tržnici. Krasen recept za zadovoljne goste, podobno kot BMW svoje voznike razvaja s svojimi tehnologijami. Če samo pomislite, kako daleč je že prišel razvoj v zadnjih letih, ko se je na veliko začelo uvajanje elektrike v pogon osebnih avtomobilov. Da se takšna gmota, kot je X5, pelje samo na elektriko v praksi kakšnih 20 kilometrov, pri tem ne izpušča nobenih emisij in da se lahko še enostavno napolni na cilju, je že lep dosežek. Nekoč v prihodnosti niti kablov ne bomo več rabili, ker bo polnjenje indukcijsko in boste le zapeljali na primerno parkirno mesto. Lastniki tovrstnih avtomobilov si pa večinoma doma postavijo kar svojo malo hišno polnilnico, da ni potrebno vsakič vlačiti umazanega polnilnega kabla iz prtljažnika.
Večina lokacij, tudi Vila Podvin, bo kmalu imela kakšno polnilno mesto za lastnike hibridnih ali električnih vozil in upam, da tudi Grad Podvin v neposredni bližini, ki v tem trenutku žalostno propada, zato si ga raje oglejte le od daleč, na primer z dvorišča Vile. V njej pa boste, tako kot sem sam, uživali v izvrstni hrani - že v maslu s korenčkom, rdečo peso in zelišči, ki se bo lepo razmazalo na ajdov, koruzni in polnozrnati kruhek. Ali pa pozdravu iz kuhinje, ki se imenuje Gorenjski zajtrk in je v jajčni lupini rdeča polenta z rumenjakom, ocvirki, krompirjevo peno in čipsom iz slanine, medtem ko krušne drobtine služijo za dekoracijo.
Hladno predjed je Uroš pripravil kar pred mano, ko smo v kuhinji opravili kratek intervju za prispevek - postrvji karpačo s kremo zelene in hladno dimljeno postrv (v črni kuhinji), za prilogo pa majonezni omaki s hrenom in čemažem ter hrenovo strjenko. Juha je bila iz gomolja zelene, z jadranskim škampom ter marinirano in ocvrto kislo repo. Še topla predjed je bila na 5-hodnem meniju, in sicer podtrebuševina, kuhana pri nizki temperaturi in popečena, zraven poširan rumenjak na rdeči čebuli in prelit z ocvirki ter kremo rdeče pese, vse skupaj pa ob šalotkini omaki in omaki z mavrahi. Naposled je prišel še veliki finale - jelenov hrbet v ovoju pistacije na rdeči polenti s hruško, kot priloga pa zelenjava in šalotkina omaka. Prav nič se nisem počutil na Gorenjskem kot se včasih v družbi sodelavca Anžeta, zato je seveda sledila še sladica - lešnikova tortica s čokoladnim ganašem, želejem iz maline in ribeza, kremo bele čokolade, poleg sveže sadne priloge pa se je topil še sladoled iz malin in ribeza. Za 49 EUR skratka večurno razvajanje, ki si ga lahko lastnik priključnega hibrida mirno privošči med polnjenjem baterije.